WHYSKER
  • Home
  • About
  • Services
    • Filosofische praktijk
    • Team coaching en training
    • Filosoferen met kinderen
  • News
  • Contact

Aanbod

Het is mijn kracht om met de kunst van verhelderende vragen de visie of ‘dat wat je nu eenmaal zo doet’ te doorgronden.
In deze sessie(s) werken we naar de essentie, het fundament van het ‘waarom’. Nadat we tot het fundament zijn gekomen, kunnen we deze vervolgens bevragen, waarna het tijd is om op te bouwen.

Voor de individuele gespreksvoering binnen mijn filosofische praktijk aan huis betekent dit het analyseren van je persoonlijke vraagstuk of probleem, het reflecteren op je eigen overtuigingen en het onderzoeken van je authentieke beweegredenen. 
 
Voor de coaching en training van teams betekent dit het beantwoorden van de vraag welke vernieuwingen echt bij jou of de organisatie passen en nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen.

Voor wie?

Filosofische gespreksvoering is voor iedereen. In mijn filosofische praktijk begeleid ik iedereen die verder wil denken over zijn of haar leven en daar graag een gesprekspartner bij heeft die verdieping aanbrengt. Dit verder denken heeft veelal te maken met je persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Het zijn grote levensvragen die zich kunnen aandienen op het moment dat je net afstudeert, je een gezin begint, je niet meer prettig voelt in je relatie, je (noodgedwongen) van baan wisselt, een carrière switch maakt of stopt met werken. Ook meer algemene vragen over persoonlijke ontwikkeling en zingeving horen thuis in de filosofische praktijk. Waarom doen we wat we doen? Waartoe dient dit alles nou? En waaruit bestaat nu eigenlijk 'het goede leven'?

​Stuk voor stuk zijn het vragen voor een goed en diepgaand gesprek dat niet alleen uiterst persoonlijk is, maar ook de grote thema's uit de filosofie aanraken. In de gesprekken zal je daarom niet alleen bij jezelf te raden gaan, maar ook bij de grote denkers die onze geschiedenis rijk is.

Door samen een dialoog te voeren, wordt het duidelijk met welk vraagstuk of welk probleem je zit en welke overtuingen en gedragspatronen hieraan ten grondslag liggen. Stap voor stap komen we uiteindelijk tot jouw essentie en wat jou nu echt drijft.
Foto
Met mijn team coaching en training help ik organisaties met allerlei thema's. Deze kunnen gaan over de vernieuwingen, visie of beleid van de organisatie, de communicatie of samenwerking tussen teamleden. De doelstelling van mijn filosofische gespreksvoering is tot de essentie van je overtuigingen of het gedachtegoed te komen, deze te bevragen en vervolgens een passende vernieuwingsstrategie in gang te zetten.
Picture

Team

Het functioneren, ontwikkelen en
​welbevinden van een team.

Teamverbinding, samenwerking,
leiderschap, vrijheid/verantwoordelijkheid, werksfeer, ​intervisie begeleiding
Picture

Organisatie

Het versterken, vernieuwen, transformeren en laten bloeien van een organisatie

​Visieontwikkeling, veranderprocessen, organisatiestructuur,
​leiderschap en sturing geven, beleidsvoering

Wat biedt Whysker aan?

Een begeleiding, coachingstraject of training is altijd situatiegebonden en persoonlijk. Om een beeld te geven van wat ik bied, kan je de onderstaande mogelijkheden bekijken. Zo kan je ideeën opdoen en weet je wat je ongeveer kunt verwachten. 
 
Om de training of coaching op jouw situatie aan te laten sluiten, neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Foto

Filosofische praktijk: persoonlijke begeleiding
Gedurende je hele leven dienen zich vragen aan die betrekking hebben tot het leven dat je leidt en dat je wilt leiden. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een profiel op de middelbare school en daaropvolgend een studiekeuze. Ook zijn het vragen die zich kunnen aandienen op het moment dat je een gezin begint, je niet meer prettig voelt in je relatie, je (noodgedwongen) van baan wisselt, een carrière switch maakt of stopt met werken. Ook meer algemene vragen over persoonlijke ontwikkeling en zingeving horen thuis in de filosofische praktijk. Waarom doen we wat we doen? Waartoe dient dit alles nou? En waaruit bestaat nu eigenlijk 'het goede leven'?

Filosoferen met kinderen
Door te filosoferen, leren kinderen creatief denken, zich uit te spreken en goed te luisteren. Aan de hand van een lesprogramma van één of meerdere uren per week waarin een vraag zoals ‘wie ben ik?’, ‘wat is vriendschap?’, 'waarom pesten we?' of ‘wanneer is iets mooi?’ centraal staat, leren kinderen op een speelse manier zich in de ander te verplaatsen, te onderzoeken, te vragen en te ontdekken wie ze zijn. Dat doen we door gedachte-experimenten te verzinnen, concrete voorbeelden te zoeken binnen en buiten het klaslokaal en persoonlijke ervaringen te delen in een veilige omgeving.
​Waar nodig en wenselijk werk ik samen met een kindercoach.

Incompany training: begeleiding op maat
Bij een incompany training of team coaching geeft de organisatie de wensen en behoeften aan. Leggen we de focus op leiderschap, transformatie, identiteit, visie, missie, motiveren, reflectie of meer verbinding binnen het team? Samen met elkaar stellen we een passende (serie van) sessie(s) op waarbij de doelstellingen, duur en het aantal bijeenkomsten flexibel zijn in te vullen.

Wanneer is filosofische gespreksvoering iets voor je organisatie?
Een filosofisch onderzoek is de juiste stap als je op zoek bent naar antwoorden op fundamentele vragen die bijvoorbeeld te maken hebben met:
  • interne conflicten
  • een fusie of reorganisatie
  • het intensiveren van een goed (samen)werkend team
  • maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen
  • de (aanpassing van) identiteit, visie en missie
  • integriteit, beroeps- en bedrijfsethiek (moreel beraad)

Socratisch motiveren
Hoe kan je een patiënt, cliënt, klant of puberende dochter bewegen zonder al uw energie te verspillen aan een herhalend geven van uitvoerige uitleg, goed bedoeld advies en praktische mogelijkheden? Socratisch motiveren gaat over het achterhalen en inzichtelijk maken van beweegredenen – de motieven – van de ander waardoor eventuele verandering mogelijk wordt, maar nooit noodzakelijk is. Actie ondernemen en veranderen ligt altijd bij de patiënt, cliënt of klant zelf en moet volgens deze methode niet worden opgelegd. 
Met een training of masterclass vertel ik over het gedachtegoed van socratische motivatie en de toepassing ervan. Wat centraal staat is de kunst van het vragenstellen, waarachtig luisteren en leren jezelf te ontdoen van enig (moreel) oordeel ten opzichte van de ander tijdens de gesprekken. Na afloop kan je deze methode zelf toepassen bij je beoogde klant.

Leiderschap in tijden van vernieuwing
​In de vierdaagse cursus Leiderschap in tijden van vernieuwing leer je de vaardigheden die voor gespreksvoering binnen jouw organisatie van belang zijn: vrijuit en helder verwoorden van je standpunt, vragen stellen, goed luisteren, de ander spreekruimte geven en reflecteren op de onderliggende overtuigingen van jou en je team. Door deze vaardigheden eigen te maken, leer je wat het is om je team te ondersteunen in tijden van verandering: wanneer is er meer structuur of juist meer vrijheid nodig en hoe zorg je ervoor dat iedereen gehoord wordt? De cursus zorgt daarnaast voor een verdieping die nodig is om tot de werkelijke kernwaarden en een authentieke visie te komen.

Socratische gespreksmethode: train de trainer
Meer bekend worden met de socratische gespreksmethode en deze kunst van het vragenstellen zelf toepassen binnen je team of organisatie? In de vorm van een masterclass of presentatie op bijvoorbeeld een congres leer ik de ins en outs van deze methode.

​
Begeleiding voor intervisie en supervisie groepen
Intervisiegesprekken zijn een hele nuttige manier om de deskundigheid van mensen binnen een bepaald vakgebied te vergroten. Ten minste, als er goed en helder wordt uitgelegd, goed naar elkaar wordt geluisterd en er heldere en rake vragen worden gesteld. Alleen op deze manier hebben zowel de inbrenger van de casus als de andere collega’s er baat bij. Een dergelijk intervisiegesprek vraagt de nodige aandacht. Hoe zorg je ervoor dat iedereen voldoende spreekruimte krijgt, de inbrenger de feiten van de casus en persoonlijke opvattingen helder onderscheidt en communiceert, iedereen daadwerkelijk openstaat voor kritiek en feedback? Hoe geef je eigenlijk kritiek en feedback? En wat gebeurt er eigenlijk wel echt iets met die feedback na afloop? Iedere intervisiegroep, en zeker degenen die veel te maken krijgen met ethische kwesties, heeft baat bij een gespreksleider die luistert, begeleidt en aanzet tot reflectie. Ik neem zitting en voorzie de groep van reflectie, begeleid de groep als gespreksleider of onderwijs de groep in de vaardigheden die van essentieel belang zijn voor een succesvol en nuttig intervisiegesprek.

Onderwijsvernieuwing
Er komt nogal wat op je af als je gaat vernieuwen! Aan de hand van verschillende sessies worden schoolleiders, intern begeleiders en docenten ondersteund bij hun transitie naar een nieuw onderwijssysteem. De sessies hebben als doel om de deelnemers goed te leren luisteren, te reflecteren, open te zijn en vooral veel te vragen. 
Zo is het mogelijk om een sessie te organiseren waarbij schoolbestuur en betrokken ouders met elkaar in dialoog kunnen gaan. 
Een andere optie is een training voor het hele team om te spreken over visie, beleid en samenwerking. 
Ook persoonlijke coaching voor de onderwijsvernieuwers behoort tot een van de opties.

Jonge ondernemers
Beginnende zzp-ers hebben te maken met veel nieuwe uitdagingen in een korte periode. Je bent je droom aan het verwezenlijken en ontwikkelt je razendsnel als professional en daarmee ook op persoonlijk vlak. Van boekhouden tot , businessplan, marketingplan en natuurlijk visieontwikkeling, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is dan fijn om iemand naast je te hebben die met je meekijkt, meedenkt en die vragen stelt waardoor jij gemakkelijker stappen kunt nemen in de richting die jou vooruit helpt. Uiteraard tegen een vergoeding die de jonge ondernemer niet in financiële moeilijkheden brengt.
 
Conflictbemiddeling of mediation
Als bemiddelaar help ik partijen bij een overzichtelijk, interactief en effectief proces. Doel van de sessies is om verschillende gezichtspunten in kaart te brengen en de onderliggende vooroordelen en overtuigingen inzichtelijk te maken. Vervolgens is het een mogelijkheid om concrete vervolgstappen aan deze bevindingen koppelen: waar hebben de partijen nu daadwerkelijk behoefte aan en hoe gaan deze verschillende wensen met elkaar samen? Na afloop hebben alle partijen inzichten verworven aan de hand van goed luisteren, spreekruimte geven/nemen en kritische reflecteren.
Mijn rol als mediator uit zich op verschillende manieren: in het ene proces is gerichte gespreksleiding nodig terwijl in het andere proces meer behoefte is aan een neutrale en reflecterende derde partij op de achtergrond. Afhankelijk van de wens en situatie ontwikkelen we een passende vorm.
  • Home
  • About
  • Services
    • Filosofische praktijk
    • Team coaching en training
    • Filosoferen met kinderen
  • News
  • Contact